« Morgen stoppen óf morgen starten met een nieuwe fase in jouw leven?

Gepubliceerd op 01-05-2024

Morgen stoppen met je bedrijf?
Dan ben je hopelijk minimaal een half jaar geleden al begonnen met de voorbereiding.
 Zo lang van tevoren?
 Nou vaak moet je al eerder beginnen 😱
 
Wanneer je moet beginnen is natuurlijk afhankelijk van op welke manier je gaat stoppen.
*   Dat kan het gewoon laten doodbloeden van je onderneming zijn waarbij je steeds minder doet en er ook geen waarde meer in zit en je er ook geen waarde uit hoeft te halen.
*   Wat meestal wel het geval is dat er wel degelijk waarde in je bedrijf zit en dat je die ook nodig hebt voor je pensioen of voor andere plannen die je nog hebt.
 
Hoe lang van tevoren moet je dan beginnen?
-       Minimaal 5 jaar als je de rechtsvorm en je organisatiestructuur nog aan moet passen
-       2 à 3 jaar als je zelf nog onmisbaar bent in je bedrijf (stel protocollen en processen op, leidt personeel op en leer zelf ook los te laten)
-       1 jaar om de waarde te bepalen en om voldoende ruimte te hebben om geschikte kandidaten te selecteren, te werven en om te onderhandelen; dit vooral in lastige
         branches, nichemarkten.
-       Een half jaar als je in een gezonde markt zit, met goede vooruitzichten en veel concurrentie.
-       1 dag als je eigenlijk al gestopt ben.
(Dit zijn natuurlijk vuistregels, in elk proces kan het mee- of tegenvallen. Wellicht vind je niemand die je bedrijf wil overnemen en soms komen ze spontaan bij jou aan de deur)
 
Starten
Veel ondernemers stellen deze processen liever uit. Begrijpelijk want het is vaak confronterend en stoppen geeft op de een of andere manier een negatief gevoel.
Ik hou van omdenken. Zie het eerder als een start van een nieuwe fase in je leven. Als je start, bereid je je ook zo goed mogelijk voor en daar heb je tijd voor nodig. Je kijkt naar nieuwe uitdagingen zakelijk of privé. Je kijkt naar het benodigde budget dat je nodig hebt. Daarmee is ook het belang van een goede verkoop van je bedrijf aanwezig. Want weet jij wat je bedrijf nu waard is en wat het eventueel waard kan zijn op het moment dat je gaat stoppen?

Door op tijd te beginnen, kan je:
*   De benodigde waarde nog opbouwen
*   Als die waarde er niet in zit en ook er niet in gaat komen, kan je je toekomstplannen nog aanpassen, voorkom je teleurstelling
*   Kan je je goed voorbereiden, waarmee het hele proces veel gestroomlijnder kan verlopen
*   Wellicht voor veel ondernemers het belangrijkste, je kan er zelf beter aan wennen, want het is en blijft een heel emotioneel proces.
 
Naast tijd heb je vaak ook niet alle kennis zelf in huis, zie daar de rol van een specialist/regisseur die jou de juiste stappen laat zetten en je gedurende het hele proces kan begeleiden. Zie dat als een investering in gemoedsrust, heldere verwachtingen en vaak een betere opbrengst zowel in geld als in de voorwaarden die afgesproken worden.
 
Kortom start op tijd met stoppen en zie stoppen als een nieuwe start!

https://www.linkedin.com/pulse/morgen-stoppen-met-je-bedrijf-marc-backus-rab-huehe

Morgen-stoppen-1714566886.jpg