« Waarde ≠ Prijs

Gepubliceerd op 09-07-2024

In mijn vakgebied, bij het waarderen van ondernemingen, krijg ik vaak de vraag
 
“dus dit is mijn bedrijf waard en dat ga ik dan ook minimaal krijgen ervoor? ”
 
Nou mijn antwoord is dan nee. Want waarde staat los van de prijs. Gelukkig heb ik wel wat voorbeelden die ik kan gebruiken om dit te verduidelijken.
 
Stel een flesje water, die koop je bij de meeste supermarkten voor ongeveer € 1,00. Koop je er echter een bij een tankstation, dan betaal je al gauw € 2,50 en koop je een flesje op het vliegveld dan moet je niet raar staan te kijken als je er € 5,00 voor betaald. Het is elke keer hetzelfde flesje water met dezelfde waarde, maar de locatie en de omstandigheden maken de prijs.
 
Als we nu verder gaan met dat flesje water, wat is dan meer waard een flesje water of een staaf goud? Nagenoeg iedereen zal dan wel kiezen voor de goudstaaf. Maar stel je nu eens voor, je staat midden in een woestijn, gaat kapot van de dorst en er is geen enkele oplossing voorhanden. Wat is dan voor jou het meeste waard? Ik denk dat je dan waarschijnlijk meer waarde hecht aan het flesje water.
 
Kortom, de omstandigheden bepalen zowel de waarde als de prijs van iets. Dat kan een flesje water zijn of jouw onderneming. De waarde heb je wel nodig als uitgangspunt, de prijs ontstaat daarna door de omstandigheden.
 
Weet jij wat jouw bedrijf waard is? En is dit genoeg en kan je invloed uitoefenen op de omstandigheden? Ik ga hier graag met je over in gesprek!

Waarde-Prijs-1720530781.jpg
desert-790640-1280-1720530794.jpg