« Is jouw bedrijf jouw pensioen? Óf is het gokken op de pot met goud bij de regenboog?

Gepubliceerd op 13-08-2024

Veel ondernemers hebben geen enkel reëel beeld bij de waarde van hun bedrijf. En dat is eigenlijk best wel raar. Want voor bijna net zoveel ondernemers is de waarde van het bedrijf (een deel van) het pensioenpotje en ze hebben dit waarschijnlijk heel hard nodig om na het stoppen met hun bedrijf te kunnen leven en vooral om te kunnen genieten.
 
Ga je nu nog niet stoppen de komende 1 à 2 jaar dan is er nog niet veel aan de hand. Maar mijn credo is dat je op tijd moet beginnen met stoppen. Maar wat is nu op tijd? Tja dat is natuurlijk heel situatieafhankelijk, maar ik heb hier wat algemene handvatten:
 
Situatie (Gewenste termijn)
Overdracht op kinderen (> 5 jaar)
Fiscale optimalisatie organisatiestructuur (> 5 jaar)
Pensioenpot moet nog flink gevuld worden (2 – 3 jaar)
Nog geen overnamekandidaat in beeld (1 jaar)
Pensioenpot gevuld, kandidaat in beeld (< 1 jaar)
 
Zoals je ziet heel divers en vaak zwaar afhankelijk van de kennis van de huidige waarde van je bedrijf. Ben je nu benieuwd in welke situatie jij zit of komt te zitten of wil je gewoon een soort nulmeting hebben, een waardering kan meerdere uitvoeringen hebben, waardoor de prijs ook flexibel bepaald kan worden.
 
Tot slot, om tot een kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare bedrijfswaardering te komen, is de inzet van een gecertificeerde waardeerder aan te bevelen. Bij een definitieve waardering bij de daadwerkelijke overdracht van je bedrijf is het vaak ook de eis van de Belastingdienst.

IMG-3008-1723559378.jpeg