Strategie hoef je niet alleen te bepalen

Waar wil je heen met jouw bedrijf? Daar zal je niet altijd meteen een antwoord op hebben. De spreekwoordelijke stip aan de horizon zal je immers nooit bereiken. Tegen de tijd dat je daar dichter bij bent gekomen, is door veranderde omstandigheden of inzichten die stip al lang weer verder gelegd.

Om alles alleen te doen, ontbreekt je gewoon de tijd. Daarnaast zit je zelf vaak ook te kort op de materie om alles helder te kunnen zien en signaleren. Je zoekt dan het liefst een sparringpartner. Een die de harde waarheid niet schuwt en je positief en constructief vooruit helpt.

Waarom een sparringpartner?

Iedereen heeft de behoefte om ideeën, gedachten, inzichten en opwellingen te spiegelen aan mensen die jou snappen, maar die ook het runnen van een onderneming, in jouw branche snappen. Wellicht heb je het geluk dat je zo’n iemand binnen jouw bedrijf of familie hebt. Zo niet, dan is dat ook geen ramp want je kan ook iemand van buiten hiervoor gebruiken.

Waarom iemand van buiten?

Juist iemand die letterlijk van een afstandje kijkt, die niet bevooroordeeld is door de gewoontes en de cultuur binnen je bedrijf, zal eerder zaken signaleren, waar je zelf (bedrijfs)blind voor geworden bent. Daarnaast neemt die ook zijn of haar eigen kennis en ervaring mee. Wat bij een ander bedrijf werkt, zou zomaar ook best voor jouw bedrijf kunnen werken. Beter goed gejat dan slecht verzonnen toch? Ik vergelijk het vaak met een voetbalteam. Alle spelers hebben een functie op het veld, bijvoorbeeld aanvoerder. Maar de coach staat altijd naast het veld. Hier heeft die het meeste overzicht en kan hij de spelers beter coachen. De spelers moeten het dan nog steeds zelf doen, maar het functioneert wel beter.

Is dat dan niet duur?

In principe niet, want een goede adviseur verdiend zichzelf snel een meervoudig terug. Het een en ander is ook afhankelijk van de vraag en de hulpbehoefte. Met een paar uur per maand, kan je al voldoende sparren over zaken terwijl alles al goed loopt. Moet er veel veranderen en is er directe begeleiding nodig, dan zou er zelfs sprake kunnen zijn van een interimbetrekking. Als jouw bedrijf hierdoor overleefd of op het goede pad richting de toekomst gezet wordt, dan is dit naast geld, vast nog veel meer waard.

Een keertje vrijblijvend hierover sparren is vanzelfsprekend gratis!