Verkoop bedrijf, stoppen of nieuwe plannen?

Waarom zou je je onderneming willen verkopen?

De meest voorkomende redenen zijn:

  • Je wil als ondernemer lekker van je pensioen gaan genieten;
  • Je bent er wel klaar mee en wil iets anders gaan doen; of
  • Je krijgt een mooi aanbod van iemand die je bedrijf graag wil overnemen.

Welke keuzes moet je maken?

In al deze gevallen zal je toch het een en ander op een rijtje moeten zetten. Een goede voorbereiding is noodzakelijk en kan het proces op meerdere plekken versnellen. Zo zal er het nodige denkwerk moeten plaatsvinden. Wat denk / wil je met...

  • Je bedrijfsnaam, moet die behouden blijven?
  • Je personeel, moet die werk blijven houden?
  • Je klanten, moeten die goed geholpen blijven worden?
  • Zie je de overnemende partij dit allemaal doen?
  • Hoeveel opbrengst heb je nodig?
  • Wil je nog een tijdje actief blijven in het bedrijf of juist niet?
  • Is er een warme overdracht nodig?

Dit alles en nog een flink aantal andere vragen bepaalt of je kiest voor een partij die het meeste geld biedt óf voor een partij die de beste voorwaarden biedt óf een partij die het beste voelt. Als overname expert vind ik dit één van de belangrijkste onderdelen van het hele proces. Ik stel namelijk alles in het werk om de voor jou ideale kandidaat te vinden. Jouw belang staat dus altijd centraal!

Het verkoopproces

Een verkoopproces doorloopt meerdere fases. Het liefst begeleid ik mijn klanten door het hele proces, maar een gedeelte is ook altijd mogelijk. De fases die je verwachten kan zijn:

  1. Oriënterende fase
    Hierin bepaal je je vooral je voorkeuren
  2. Voorbereidingsfase
    Hierin zorg je dat alle gegevens verzameld worden en dossiers op orde gemaakt worden
  3. Zoekfase
    Hierin maak je een longlist van potentiële kopers, finetune je die tot een shortlist en ga je kandidaten openlijk of anoniem benaderen
  4. Informeerfase
    Hierin wordt er een informatiememorandum gedeeld met de geïnteresseerden na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring (NDA)
  5. Onderhandelingsfase
    Hier wordt er gekeken of er een deal gemaakt kan worden en welke voorwaarden er gaan gelden. Dit wordt vastgelegd in een Letter Of Intent (LOI).
  6. Onderzoekfase
    Hierin onderzoekt de koper alle gegevens, krijgen ze volledig inzicht (Due Diligence) waarbij afwijkingen invloed zullen hebben op de deal
  7. Afsluitingsfase
    Hier wordt de deal definitief en uitgevoerd

Als ondernemer ben je goed in je vakgebied en ben je (terecht) meestal positief bevooroordeeld over je onderneming. Het aantrekken van een externe adviseur zorgt voor een professionele, efficiënte en onbevooroordeelde aanpak. De investering hierin zorgt uiteindelijk altijd voor een hogere opbrengst en/of betere voorwaardes.